Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

[Download] "Smitta" by Adam Kucharski * eBook PDF Kindle ePub Free

Smitta

📘 Read Now     đŸ“„ Download


eBook details

  • Title: Smitta
  • Author : Adam Kucharski
  • Release Date : January 21, 2021
  • Genre: Social Science,Books,Nonfiction,
  • Pages : * pages
  • Size : 2961 KB

Description

Smittsamma utbrott kan anta mÄnga former; frÄn innovationer till gÀngkriminalitet. Ibland vill vi att saker ska ta fart, ibland Àr det livsavgörande att de stannar upp. För varje virus som hoppar frÄn djur till mÀnniska och blir en pandemi Àr det miljoner som inte infekterar nÄgon alls.
Under det senaste Äret har vi blivit bekanta med begrepp som de flesta av oss inte tÀnkt sÀrskilt mycket pÄ förut: reproduktionstal, superspridare och flockimmunitet Àr nÄgra av dem. De matematiska modeller som beskriver virusets spridning pÄverkar myndigheternas ÄtgÀrder och har stor effekt pÄ vÄra liv.
Matematikern och epidemiologen Adam Kucharski har lyckats med konststycket att skriva en bladvÀndare utifrÄn dessa modeller. Forskning kring sjukdomsutbrott löper som en röd trÄd i boken, men idag anvÀnds samma modeller ocksÄ för att förstÄ och förutspÄ smittsamma fenomen inom helt andra fÀlt. Författaren beskriver dessa dolda lagar, han kopplar samman saker som ter sig vitt skilda och förklarar dem pÄ nya sÀtt: hur finanskriser beter sig som sexuellt överförbara sjukdomar och hur metoder som anvÀndes för att utrota smittkoppor nu tas i bruk för att minska vÄld med skjutvapen. Han visar pÄ mönster och logik i det som ter sig nyckfullt, enormt och ogreppbart.
Smitta berÀttar mycket om mÀnskligt beteende, den moderna vÀrlden och hur vi försöker förutspÄ framtiden.


Ebook Free Online "Smitta" PDF ePub Kindle